iPhone szerviz tipushibák

Típushibák – hibajelenségek

Kijelző hibajelenségek

Szinte a leggyakoribb típushibák közé sorolható a kijelző plexijének törése, repedése, ettől függetlenül az érintés funkció és a képernyő kijelzése működik, ritkább esetben a kijelző vagy az érintő felület is sérül, ekkor csak kéken világít a kijelző vagy nem reagál az érintésre sem. Ritkább esetekben a kijelzőben sárga vagy színes foltok jelennek meg. Ezt a készülékház deformációja, mechanikai behatások esetleg magas hőhatás okozhatja. iPhone 5 és 6 esetében gyakori hiba, hogy a kijelző mozog a keretben. Ezt minden esetben leejtés és a ház deformációja okozta, melynek következtében elenged a ragasztás a plexi és a műanyag keret között. Ilyen esetben nem fekszik fel megfelelően a kijelző a keretben, így sokkal könnyebben eltörhet.

Akkumulátor

Az akkumulátorok tervezett kapacitása 200-300 töltési/merítési ciklus, ami után csökken a teljesítménye, akár váratlanul ki is kapcsolhat a készülék, ingadozhat az akkumulátor töltöttségi százaléka vagy felpuffadhat. Ez a megvastagodás veszélyezteti a kijelző illetve a belső alkatrészek épségét. Egyéb esetekben az akkumulátor ázása vagy mechanikai sérülés következtében lehetséges, hogy a készülék kijelzi a töltést, de nem töltődik az akku, sőt lemerül és ez után már nem lehet bekapcsolni többet a készüléket. Az akkumulátor külső burkolatának sérülése következtében a beinduló kémiai reakciók fura szagot, rosszabb esetben égést vagy robbanást idézhetnek elő.

Töltőcsatlakozó / headset csatlakozó

Leggyakoribb típushibák, hogy a készülék csatlakozóiba piszok telepedik, melyet a kábelek csatlakoztatásával mélyebbre tolunk. Egy idő után nem megy bele rendesen a csatlakozó, kontakthiba lép fel, rosszabb esetben ez a piszok megköti a nedvességet és oxidációt idéz elő a csatlakozókban és a készülék úgy érzékelheti, hogy zeneállványra vagy számítógépre van csatlakoztatva, ami rendellenes működést produkálhat. Ritkább esetekben beletörhet a csatlakozó vége a nyílásba.

Fényérzékelők

Két fajta fényérzékelő található az iPhone készülékekben, az egyik a környezeti fényviszonyokat méri, ez alapján állítja a kijelző fényerejét optimálisra, a másik az úgynevezett távolságérzékelő szenzor, mely azért felelős, hogyha telefonálás közben az arcunkhoz tesszük a készüléket, lezárja a képernyőt, ezzel energiát spórol a készülék, és nem tudjuk véletlenül letenni vagy kihangosítani a telefont.

Mikrofon(ok), hangszóró, csengő

Gyakori típushibák, hogy rendeltetésszerű használat esetén piszok, zsír, nedvesség telepedik a hangszóró, mikrofon vagy csengő előtti védőrácsba, mely eltömíti a ki- vagy beáramló hang útját, ezzel egyre jobban elhalkul a készülékünk.

A hangminőség torzulását valamilyen szennyeződés okozhatja a membránon, leggyakrabban fémforgácsot vonz magához a hangszóró mágnese.

  • Ha telefonálásnál minket nem hallanak, az a Mikrofon hibája.
  • Ha telefonálásnál mi nem hallunk, az a Beszédhangszóró hibája.
  • Ha nem csörög, illetve nem szólnak a zenék, videók kihangosítva, az a Csengőhangszóró hibája.
  • Ha kihangosítva nem hallanak bennünket, de kézben tartva igen, az a Felső első mikrofon hibája.
  • Ha videó felvételnél nem rögzít hangot a készülékünk, az a Felső hátsó mikrofon hibája.
  • Ha a készülékünk semmiféle hangot nem rögzít, de telefonálni tudunk, vagy fordítva, rögzít hangot, de telefonálásnál nem hallanak bennünket vagy mi nem hallunk, az az Audio IC hibája.

Vibra motor

Ázás vagy mechanikai sérülés következtében a rezgő motor érintkezői oxidálódnak, kontakthibásak lehetnek vagy eltörhetnek, illetve kilazulhatnak a rögzítő csavarok, ettől hangossá válhat a rezgő.

Vezérlő gombok (power, hangerő, némító, home gomb)

Ezek a gombok egy szalagkábelen vannak a készülékben, egy idő után kikopnak, eltörnek, elkoszolódnak, így változhat a gombok nyomáspontja vagy egyáltalán nem működnek. Ritkább esetben ázás következtében a mikrokapcsoló illetve az átvezető fólia csatlakozója oxidálódik, ez okozhat működésképtelenséget illetve magától is működhetnek a gombok.

Készülékház

Gyakori típushibák, hogy leejtést követően nem csak a kijelző törik össze, hanem a készülékház is megsérül, behorpad, elferdül vagy eltörik. Könnyebb sérülések esetén ez korrigálható, nem szükséges új házat vásárolni. iPhone 5-től felfelé a készülékházat úgynevezett eloxálással festik, ennek kopása sajnos természetes folyamat, bárhogy vigyázunk rá.

Alaplap

A készülék lelke az alaplap, ennek sérülése, ázása komoly problémákat eredményezhet, viszont szerencsére magas minőségben gyártják ezeket a nyomtatott áramköröket, sok esetben a készülékház durva hajlása, törése esetén sem hibásodik meg.

Kamera (első, hátsó)

Gyakori hiba, hogy szürkés foltok jelennek meg a kamera képében, ezt a CCD érzékelő felületére kerülő porszemek okozzák, tisztítani lehetetlen.

Másik típushiba, hogy nem ad éles képet a kamera, ezt az automatikus fókusz hibás működése okozza. Minden esetben kamera cserével orvosolható a probléma.

WiFi

Két hibalehetőség lehetséges, az egyik, hogy nem tudjuk bekapcsolni a WIFI-t, ebben az esetben a vezérlő IC sérült, kis százalékban javítható csak. A másik hiba, hogy be tudjuk kapcsolni a WIFI-t, de nem talál jelet, vagy csak nagyon közel ülve a routerhez talál hálózatot. Ezt a hibát általában az antenna meghibásodása vagy szakadása okozza, ritkább esetben itt is a vezérlő IC hibásodott meg.

SIM olvasó, hálózat hiba

iPhone modellfrissítésnél változik a SIM kártya mérete, ez felfelé nem probléma, visszafelé viszont adapterrel szokták behelyezni a SIM kártyát. Így egyenetlen felülete lesz a kártyának, és beszorulhat, illetve beleakadhat a SIM olvasó lábaiba, így tönkreteheti azt.

Gyakori hiba, hogy összeszerelés, vagy akku csere után nem állítják vissza az aktuális dátumot, így a készülék 1970-re áll be. Ilyenkor abszolút nem talál hálózatot SIM kártyával sem. WiFi-re vagy számítógépre csatlakoztatva a dátum frissül, és elhárul a probléma.

Beázott? Összetört? Nem működik?

Keress minket hétközben! A Future GSM-nél gyorsan, kedvező áron, a legnagyobb szakértelemmel hozzuk rendbe a készüléked.

+36 20 429 8910

Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei és szinte minden gyártó készülékeit javítjuk üzletünkben, rövid határidővel és 6 hó garanciával!
Hívás
Térkép