Egyik ismerősünk hasznos, de inkább tanulságos történetet mesélt nekünk, egy mostanában divatos, ámde korántsem veszélytelen magánakcióról, miszerint „nem olyan nehéz az az iphone 7 kijelző csere , megcsinálom én!”.

A „kolléga” elkezdett utána járni, hogyan kell ezt csinálni, értelmezte a folyamatokat és nekiállt keresgélni az interneten. Több lehetősége is volt, ő nem a legolcsóbb helyet választotta, viszont több mint egy hét volt, mire megjött a kijelzője külföldről. Addig is volt ideje tanulmányozni a szereléssel kapcsolatos videókat. Mielőtt bárki belekezd egy otthoni partizánakcióba, érdemes jól átgondolni, mire vagyunk képesek, mennyire merjük kockáztatni a készülékünk „életét” egy kis kalandvágyból vagy, hogy megspóroljunk pár ezer forintot.
Hősünk nem volt rest mindennek utána járni, így minden eszköz már a rendelkezésére állt az iphone 7 kijelző csere elvégzéséhez, háromágú triwing csavarhúzó, ötágú pentalobe csavarhúzó, kis hagyományos csillag csavarhúzó, csipeszek, feszítő szerszám és persze a gumi tappancs a kijelző felhúzásához.

Így már izgatottan, de felkészülten kezdhetett bele a munkába.alsó csavarok iphone 7 kijelző csere A készülék kikapcsolásával megkezdődött a folyamat. A két alsó csavar nyilván nem volt probléma kicsavarni, egy hagyományos pentalobe csavarhúzó és a két csavar kint is volt. Az iphone 7 kijelző csere egyik legnehezebb pontja, a kijelző felfeszítése következett, ami tényleg nem könnyű. A vízállóság jegyében jó alaposan oda van ragasztva, ráadásul a törött képernyő egy nem túl merev, nyeklős-nyaklós felület, amit ha túl erősen tépünk fel, sérülhet az első kamera és a fényérzékelő szenzor szalagkábele.

A kijelzőt a gumi tappancsok segítségével óvatosan kell húzni és körbe fel kell feszegetni a ragasztott felületeket. Érdekes megoldás iphone 7 kijelző csere közben, hogy ugyan úgy alulról nyílik fel a kijelző, felül pedig méretes fülek tartják a kijelzőt, mégis végül oldalra kell felnyitni a kijelzőt, ugyanis a szalagkábel immáron a kijelző oldalán végződik, mintegy újításként a régebbi típusokhoz képest, melyeknek mind felül vannak az átvezető szalagkábelek.

szalagkábel felszedés iphone 7 kijelző csere

Miután sikerült felszedni a kijelzőt, az iphone 7 kijelző csere az akkumulátor kiiktatásával folytatódik, ami két triwing csavar óvatos kicsavarása és a leszorító lemez eltávolítása után következett be. Az akkumulátor kiiktatása fontos lépés! Tudta ezt az „ad hoc” szervizes kolléga is, így a lemez alatt található három szalagkábel közül először az akku szalagkábelét szedte fel. Az akksi után jöhetett a kijelző csatlakozóinak felszabadítása is. Itt minden rendben ment, nem nehéz leszedni őket, ha nem óvatlanul állunk neki. De még nem vagyunk készen, az első kamera és fényérzékelő szenzorok szalagkábelét is el kell távolítani. Itt már a leszorító lemezt hagyományos phillips, köznyelven csillag fejű csavarok tartják. Mintha nem tudták volna eldönteni, hogy milyen fajta csavarokkal szereljék össze a telefont, így tettek bele mindenből… Apple for ever…

A új kijelző nem tartalmazza azokat a fontos elemeket, amiket az eredeti, így azokat egyesével el kell távolítani a sérült kijelzőről és át kell rakosgatni őket az új kijelzőre. Ilyen például a home gomb, a fényérzékelő szenzorflex és a fémlemez a kijelző hátuljáról.

lemez eltavolitas iphone 7 kijelző csere

Természetesen, ahogy már az iphone 6 kijelző csere blogposztunkban leírtuk, van néhány apró kis kiegészítő alkatrész, amit sok helyen nem szeretnek átépíteni, vállalkozó szellemű barátunk azonban tájékozódott, olvasta a blogposztunkat is, így ő tudta, hogy ezek is fontos, nem elhanyagolható elemei a munkának. Az iphone 7 kijelző csere fontosabb lépései között van a home gombbal való óvatos bánásmód, ugyanis ha elszakítjuk, vagy megsérül valahol, az újlenyomat olvasástól ennél az iphone modellnél is elbúcsúzhatunk. A leszorító lemezek és csavarok eltávolítását követően kell a home gomb szalagkábelét felszedni, ez is jó alaposan oda van ragasztva. Mindezek elvégzése után már ki lehet szedni a home gombot. Újabb újítás az apple-től, hogy itt már nem belülről kell a home gombot beleilleszteni a kijelzőbe, hanem kívülről kell átfűzni a szalagkábelt a plexin, a home gombnak kialakított nyíláson. Az iphone 7 kijelző csere közben a fényérzékelő szenzorflex eltávolítása sem volt egyszerű, de a tutorial videó alapján szép lassan de biztosan ment ez is. Az apple imád mindent odaragasztani jó erősen, hogyha egy hozzá nem értő nyúl hozzá, biztosan kárt tegyen az alkatrészekben.

belseje iphone 7 kijelző csere

A barátunk minden leszerelt alkatrészt a megfelelő sorrendben átépített az új kijelzőre, ahogyan azt  kell, szépen haladt az iphone 7 kijelző csere, majd felpattintotta az új kijelző és a szenzorflex kábel csatlakozóit az alaplapra. Fontos, hogy utoljára az akku csatlakozóját hagyjuk, így biztosan nem okozunk zárlatot az alaplapban, ha egy picit félremegy a kezünk, vagy nem megy elsőre a szalagkábel pontos illesztése a csatlakozóba. Miután minden szalagkábelt és végül az akkut is felpattintottuk az alaplapra, lerögzítjük a leszorító lemezekkel az alaplaphoz, hogy egy esetleges leejtés következtében ne tudjanak lepattanni a helyükről. Majd egy alapos tesztelés, és lehet is a kijelzőt a helyére illeszteni. iphone 7 kijelző csere után a 3D touch alapos tesztelésére felhívtuk a figyelmét, bár mivel csak egy darab alkatrészt rendelt, és nem szándékozott volna még heteket várni, ha kicsit hibás a kijelző, ő nem fordított rá annyi figyelmet, mint amennyit mi szoktunk iphone 7 kijelző csere közben.
Mivel a kijelző gyárilag körbe van ragasztva, beszerzett a kolléga univerzális 1mm széles kétoldalas ragasztó csíkot, hogy még az összepattintás előtt körberagassza vele a készülékház szélét, a stabil illeszkedés a vízállóság érdekében. Az iphone 7 kijelző csere után természetesen már semmiképpen sem marad vízálló a telefon, de ha gondosan körbeszigeteljük a készülékház és a kijelző találkozásánál lévő hézagot, egy kis fröccsenő víznek vagy a párának talán ellenáll, mert mind a home gombnál mind a hangerő, némító és power gomboknál, de még a sim tálcán és a sim tű nyílásánál is gumitömítések vannak.. Utolsó simításképpen alaposan körbenyomogatta a kijelző szélét a barátunk, hogy tökéletesen illeszkedjen és odaragadjon, majd rögzítette a két alsó csavarral.
Ezennel kész az iphone 7 kijelző csere. Gratulálunk!

 

Hívás
Térkép