bontott iphone 6 akkumulátor kupacÍme egy, a leggyakoribb hibák közül, ami az iphone használók körében igen gyakran előfordul.

Ragadjunk ki egy konkrét típust, csak hogy egyszerűbb legyen mesélni róla. Legyen ez az iphone 6 akkumulátor és annak minden hibája és fortélya. Az iphone 6-ot 2014 szeptemberében mutatták be, azóta bizony sok víz lefolyt a Dunán, az akkumulátorok kapacitása azonban véges. Egy iphone 6 akkumulátor hozzávetőlegesen 200-300 teljes feltöltés és lemerítési ciklust bír ki a maximum kapacitásán, ami jó esetben egy – két év. Ugye így már nem is hangzik túl soknak, ez azonban nagyban függ a használat intenzitásától, illetve hogy hogyan tölti az ember a telefonját. Az elhasználódás mértékét jó-néhány szoftverrel ellenőrizhetjük, a mi kedvencünk az Aida64, de a Battery life nevezetű app is alkalmas az akku tesztelésére. Ezek a programok százalékos arányban megméri, megmutatja, hogy a 100%-ból még hány százalék maradt az iphone 6 akkumulátor kapacitásából. A 100%-ból 6-8 százalék elhasználódottság még alig észrevehető, főleg azért, mert ez a folyamat egyenletesen, lassan következik be, így egy átlag felhasználó egy év használat alatt nem veszi észre a különbséget az eredeti kapacitása, és a gyengébb teljesítmény között. A használatra visszatérve, sok-sok módszer kering a neten, hogy hogyan jó tölteni az akkumulátort, mi az, ami jót tesz és mi az, ami nem tesz jót az élettartamának. Egy része egy-egy hibás darab negatív tapasztalataiból származik vagy csak mítosz, mint például az „első három töltés legyen 16óra”. Egy iphone 6 akkumulátor esetében, ez nem teljesen így van. Még a régi időkből, a Nikkeles akkumulátorok memória effektusa miatt maradt a köztudatban ez az információ, ahol egy alapos hosszú töltéssel lehetett javítani az akku állapotán. Ezeknél az akkuknál a töltőbe volt építve a vezérlés, és lehetőséget adott kisütésre, vagy egy alapos, úgynevezett csepptöltésre is.

kiszerelt iphone 6 akkumulátor lépcső

A Lítiumos akkumulátorok egészen másfajta elven működnek, mint a Nikkeles társaik, de a saját tapasztalatom alapján azért azt ki merem jelenteni, hogy egy teljesen új, nulla alkalommal feltöltött akku még nem rendelkezik a teljes kapacitásával. A saját telefonomba beletett új akkumulátort néhány nap használat után éreztem csak igazán jónak úgy, hogy este Én is rajtahagytam a töltőn reggelig, holott ezt a Lítiumos technológiával készült akkuk elméletileg nem igénylik. Hallottam már olyat is, hogy egyik kedves ügyfelünk iphone 6 akkumulátor csere után majdnem egy évvel újra meglátogatott minket egy más problémával, de természetesen kifaggattuk, hogy hogyan bírja neki az akksi amit a telefonjába tettünk. Elmondása alapján szinte a nullával egyenlő az az eset, hogy 100%-ig tölti a telefonját, mert nincs annyi ideig napközben a munkahelyén vagy az autójában, hogy teljesen feltöltse, illetve otthon este nem akarja rajtahagyni reggelig, mégis az iphone 6 akkumulátor egy év eltelte után is tökéletesnek mondható, mindössze 4 százalék elhasználódottságot produkált. Persze vannak olyanok is, akik arra esküsznek, hogy esténként rajta kell hagyni a töltőn, hogy jó alaposan feltöltődjön és kibírja egész nap. Ezt a verziót azért nem támogatom, mert kicsit felelőtlen éjszakára bedugva hagyni bármit is töltődni, sajnos előfordult már gyári kiegészítőkkel is, hogy zárlat keletkezett a töltőfejben vagy az akkuban, túlmelegedett a töltőfej vagy túltöltődött az akku és problémákat okozott. A legcélszerűbb az iphone 6 akkumulátor töltésére szerintem, ha nap közben a munkahelyünkön vagy otthon feltöltjük 100%-ig, majd amikor eléri maximum kapacitását, ki kell húzni a kábelt és a töltőfejet is! Természetesen az sem mindegy, hogy a töltőfej milyen, hány amperrel tölti az akkut. Sokan, a gyorsabb feltöltés érdekében például az ipad-hez kapott 2,1 amperes töltővel töltik az iphone-t is. A kisebbik gond, hogy a gyorsabb feltöltés gyorsabb kisülést eredményez, de a nagyobb áramerősség ebben az esetben is tönkreteheti a telefon alaplapját.

iphone 6 akkumulátor beépitveEgy tipikus hiba még egy iphone 6 akkumulátor esetén is előfordulhat, ez pedig a felpuffadás. Ez jellemzően az akksi élettartamának a vége felé szokott bekövetkezni. Ilyenkor a kémiai reakciók a cellákban olyan gázképződést produkálnak, hogy az akku külső burkolata, ami lényegében egy papír vékony fólia, benntartja ezeket a gázokat, így az akku térfogata akár a kétszeresét is elérheti. Egy iphone 6 akkumulátor esetén ez eredményezheti a kijelző kidomborodását a készülékházból, ami által akár el is törhet, leválhat a plexi a keretről, a legrosszabb esetben le is szakíthatja a kijelző szalagkábelét, így tönkreteheti azt, ami csak cserével plusz egy akku cserével orvosolható, ami árban sokszorosa egy szimpla akkucserének, így érdemes ellenőriztetni időnként az akku állapotát. Első tipikus jele az iphone 6 akkumulátor felpuffadásának a kijelzőn nyomkodás hatására megjelenő hullámzó foltok hosszában. Ilyenkor már nyomja az akkumulátor a kijelző hátulját, azért foltosodik, hullámzik.

Az akkumulátorok megfelelő működése körülbelül szobahőmérsékletre van bekalibrálva. Ennél melegebb vagy hidegebb közegben a kémiai reakciók nem tudnak megfelelően végbemenni, így az iphone 6 akkumulátor rendellenes működést produkál, és az élettartamát is lerövidíthetik. Természetesen senki nem tud odafigyelni ezekre a hibafaktorokra rendszeresen, hisz a telefon csak egy használati tárgy, így mindenképpen van egy tűréshatára az akkumulátoroknak, amely esetén még mindig megfelelően működnek, de a hosszú távú szélsőséges hőmérséklet vagy mechanika behatások okozhatják az akkumulátorok idő előtti elhasználódását. Szerencsére az iphone 6 akkumulátor csere egy elég egyszerűen és gyorsan orvosolható hiba számunkra, néhány perc alatt el tudjuk végezni ezt a feladatot, és mindig odafigyelünk arra, hogy a lehető leg tökéletesebb, legjobb, gyárival azonos minőségű vagy gyári akksit szerezzük be, és szereljük be a vásárlóink telefonjába! Minden új iphone 6 akkumulátor beépítés előtt feltöltésre kerül és ellenőrizzük, a 100%-os névértékhez képest mennyi a valós kapacitása, így minden esetben tudunk adunk 6 hónap garanciát a beszerelt alkatrészre, hogyha bármilyen probléma adódik, ne a vásárló pénztárcáját terhelje. Sokan tartanak az után gyártott akkumulátoroktól, sajnos ezekkel kapcsolatban is sok tévhit terjed a neten. Egy jó minőségű után gyártott iphone 6 akkumulátor megegyezik teljesítményre és élettartamra a gyárival. Két fontos tényezője van egy megbízható akkunak. Az első a vezérlés, amely a töltést és merülést irányítja, nem engedi se túltölteni se túlmerülni az akkut, és gondosodik róla, hogy a teljes kapacitást egyenlően adja át az iphone 6 akkumulátor készüléknek. A második a jó minőségű cella, ami az energiát tárolja. Rengeteg gyártó rengeteg féle cellát készít, mi azonban a gyári akkuknál is alkalmazott japán cellákra esküszünk, mert ezek már bizonyították megbízhatóságukat és hosszú élettartamukat nem csak iphone akkumulátorok esetén. Egy rossz minőségű után gyártott iphone 6 akkumulátor ugyan úgy, ahogy egy elhasználódott gyári, már 10-20-30%-nál elveszítheti a teljesítményének stabilitását, és a telefon kikapcsol, majd a visszakapcsolás megkísérlését követően lemerült jelzést ad. Töltőre téve azonban szinte azonnal visszakapcsol és az iphone 6 akkumulátor 10-20-30%-os töltöttségi szintet mutat, ami igen csak bosszantó, amikor az ember még számítana arra a 20 százalék kapacitásra, de az nem elérhető teljes egészében. Legrosszabb esetben a gyenge minőségű vezérlés téves információkat szolgáltathat az iphone tápellátásért felelős integrált áramkörének, ebből kifolyólag az iphone 6 akkumulátor százalék kijelzése ingadozhat, és ki is kapcsolgathat a telefon.

Még egy dologra szeretnék kitérni a cikk vége előtt, ez pedig az autós töltő megfelelő használata. Saját rossz tapasztalatom egyelőre még nincs ebben a témában, Én egy HTC autós töltőfejet használok az autómban az iphone 6 akkumulátor töltésére. Ennek ellenére rengeteg hibás akkuval vagy táp IC hibával hozzánk forduló vásárló számolt be arról, hogy rövidebb-hosszabb ideig, de rendszeresen tölti a telefonját az autójában. Az autók áramellátását menet közben inkább a generátor, mint az akkumulátor szolgáltatja, ám a változó fordulatszám miatt a generátor által leadott feszültség ingadozik néhány voltot. Ez az ingadozás az iphone 6 akkumulátor töltésénél is jelentkezik, ha a töltőfejben nincs feszültség stabilizáló. A telefonnak átadott 5volt feszültség eltérhet akár +-1 voltot is, ám normális felhasználás esetén ez nem fordulhatna elő, tehát a telefon áramköre nincsen erre megfelelően felkészítve, így történhet, hogy tönkremegy hamarabb az iphone 6 akkumulátor, vagy az iphone tápellátásáért felelős vezérlő egység, az úgynevezett táp IC. Ha a táp IC meghibásodik, legtipikusabb hibája, hogy az iphone 6 akkumulátor annak ellenére is rohamosan merül, hogy nincs is használatban a telefon. Akár 3-4 óra alatt is lemerülhet 100 százalékról nullára. Ritkább esetben teljesen használhatatlannak látszik a telefon, be sem kapcsol, semmilyen életjelet nem mutat. Természetesen javítható, kicserélhető a táp IC-is, de erről majd egy másik blogposztban írok részletesen.

Köszönöm, hogy végigolvastad az iphone 6 akkumulátor hibáit és töltési módjait taglaló cikkemet, remélem mindenki tanult belőle valamit!

Utóirat: Minden kiszerelt iphone akkumulátor nagyon veszélyes hulladék, a benne lévő anyagok súlyosan károsítják a környezetet, ily módon semmilyen esetre sem kerülhet a kommunális hulladék közé! A Future GSM számára fontos a környezetvédelem, minden szemetünket szelektíven gyűjtjük, és a megfelelő helyre juttatjuk el megsemmisítés, feldolgozás, újrahasznosítás céljából! Köszönjük mindenkinek, aki szintén odafigyel a környezetünkre!

Szerző: Futuremechaniker

Hívás
Térkép